Operació tornada

Per què?, us preguntareu. Per què aquesta absència de deu mesos?

Potser s’ha avorrit d’escriure,” pensaríeu. O potser “Deu ser que no té temps.” Alguns podeu pensar “Segur que s’ha quedat sense idees.” I tots tindríeu part de raó, però el motiu de fons és, senzillament, que no m’agradava què estava escrivint. Entrades cada vegada més llargues, avorrides i mal fetes. Entrades que no deien el que volia dir o, senzillament, deien massa coses que ni tan sols havia pensat en el moment d’escriure-les. I em vaig prendre un descans.

D’acord, d’acord, m’he passat amb el descans. L’he aprofitat per estar amb els meus éssers estimats i reflexionar una mica, fagocitar un parell de dotzenes de llibres i decidir què fer amb aquest bloc. I, espontàniament, he decidit que hi tornaria a escriure, aprofitant la massiva operació tornada de les vacances d’estiu (sé que les meves no han estat ben bé d'”estiu”).

Dit això, i basant-me en aquestes dues dotzenes de llibres que m’he estat menjant per a berenar des del passat octubre, he de dir que no sé què vaig fer durant els inicis de la meva adolescència. M’explico: es veu que quan ens fem grans, els nostres gustos literaris varien. Comencem amb contes, històries per a nens…, després comencem amb les primeres novel·les d’aventures, una mica de fantasia; passem per literatura juvenil; i seguim potser amb ciència-ficció, thriller, i ens fem grans ampliant el repertori de gustos fins que ens definim com a persones adultes i escollim, des del fons del cor, quins són els nostres gèneres preferits.

Bé, doncs jo vaig saltar-me aquesta transició i vaig passar de les aventures als clàssics i les novel·les històriques. Havia llegit fantasia, sí, però amb prou feines havia conegut Tolkien. Havia llegit ciència-ficció, sí, però no sabia què era la Fundació d’Asimov. I ni tan sols m’havia dignat a llegir res que es trobés al prestatge de literatura juvenil. I el que és pitjor: ningú em deia què m’estava perdent. Es veu, amics i amigues, senyores i senyors, que la novel·la juvenil va més enllà de tots els tòpics que molts adults, desconeixedors del gènere, li atribueixen: infantil, absurda, mal escrita, sense arguments, repetitiva. Doncs res més lluny de la veritat. Pot arribar a ser extremadament reflexiva, complexa, elegant i única. Més que molts clàssics. Només has d’encertar el llibre adequat.

Per això recomano vivament que la pròxima vegada que poseu els peus en una llibreria passeu pels prestatges de literatura juvenil. Sí, hi ha llibres que no cal ni plantejar-se, però hi ha altres llibres que valen molt la pena. Jo em vaig perdre la literatura juvenil quan hauria estat el seu moment i ara, a posteriori, m’ho estic passant pipa amb molts d’aquests llibres. A aquells que no s’hi vegin en cor perquè “no els agrada la temàtica”, la literatura juvenil és molt àmplia i tots els gèneres hi tenen cabuda, de manera que és probable que, després d’un o dos intents, encerteu algun llibre amb una temàtica adequada.

I per aquells que, com jo, van voler créixer massa ràpid, es van creure massa grans i massa llestos per llegir novel·la juvenil; deixeu el vostre orgull de banda i proveu-ho. Si no sabeu quina, demaneu recomanacions (no a mi, jo estic molt verd en el tema, però segur que algun conegut vostre hi entén més!), però doneu-li una oportunitat: un “Jo només llegeixo llibres bons de veritat” només és un bon argument per decidir-vos a allargar la mà cap a algun títol de la secció de literatura juvenil.

Anuncis
Etiquetat , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: